История на компютъра - хронология на езиците за компютърно програмиране - ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И АВТОМАТИКА – СОФИЯ
История на компютъра - хронология на езиците за компютърно програмиране

В днешния свят компютърното програмиране е необходимо, за да поддържа безпроблемната работа на системите и устройствата, които използваме всеки ден. Езиците за програмиране позволяват на хората да взаимодействат с машини и да ги карат да извършват необходимите операции. Хората и машините обработват информацията по различен начин и езиците за програмиране са ключът към скъсяване на дистанцията между хората и компютрите.
1883: Първият език за програмиране е разработен през 1883 г., когато Ада Лавлейс и Чарлз Бабидж работят заедно върху аналитичния двигател, който е примитивен механичен компютър. Лавлейс успява да различи важността на числата, осъзнавайки, че те могат да представляват нещо повече от просто стойности. Лавлейс написва алгоритъм за аналитичния двигател, първата компютърна програма, за изчисляване на числата на Бернули.
Ада и първият компютър
1949: Асемблерният език е използван за първи път за компютърно програмиране. Той е в състояние да опрости езика на машинния код, който е необходим, за да каже на компютъра какво да прави.
1952: Алик Глени разработва Autocode, който някои смятат за първия компилиран език за компютърно програмиране. Това означава, че може да се преведе директно в машинен код.
1957: Джон Бекъс създава FORTRAN - език за компютърно програмиране за работа с научни, математически и статистически проекти.
Джон Бакъс
1958: Algol е създаден като алгоритмичен език. Той също така е предшественик на езици за програмиране като Java и C.
1959: COBOL е създаден от д-р Грейс Мъри Хопър, за да бъде език, който може да работи на всички видове компютри.
Грейс Мъри Хопър
1959: Джон Маккарти създава LISP, който се използва и до днес. Този език за програмиране е предназначен за използване в изследванията на изкуствения интелект и днес може да се използва с Python и Ruby.
Корените на LISP
1964: Джон Г. Кемени и Томас Е. Курц разработват BASIC за студенти без силен опит в технологиите и математиката.
1970: Никлаус Вирт разработва Pascal, кръщавайки го на Блез Паскал. Този език е лесен за научаване и е основният език, използван от Apple за ранната разработка на техния софтуер.
Страницата на езика Pascal
1972: Алън Кей, Адел Голдбърг и Дан Ингалс разработиха Smalltalk, който позволява на компютърните програмисти да променят кода бързо.
1972: Денис Ричи разработва C, който обикновено се счита за първия език за програмиране на високо ниво. Това означава, че е по-близо до човешкия език и по-малко като машинен код.
Езикът за програмиране C
1972: Доналд Д. Чембърлин и Реймънд Ф. Бойс разработват SQL за IBM. Този език се използва за преглед и промяна на информация, съхранявана в база данни.
Въведение в SQL
1978: Клив Молер разработва MATLAB за писане на математически програми. Този език се използва за научни изследвания в образованието.
1983: Брад Кокс и Том Лав създават Objective-C като основен език, използван за писане на софтуер на Apple.
1983: Бярне Строуструп създава C++, който е разширение на езика за програмиране C. Това е един от най-използваните езици в света.
1987: Лари Уол разработва Perl като скриптов език, използван за редактиране на текст за опростяване на обработката на отчети.
Програмиране на скриптове с Perl
1990: Haskell е разработен като функционален език за компютърно програмиране, използван за обработка на сложни математически изчисления.
1991: Гидо ван Росъм разработва Python - опростен компютърен език, който е лесен за четене.
1991: Microsoft разработва Visual Basic, който позволява на програмистите да избират и променят специфични части от код с процес на плъзгане и пускане.
1993: Рос Ихака и Робърт Джентълман разработват R за статистици, които трябва да извършват анализ на данни.
1995: Sun Microsystems разработва Java, първоначално предназначен за използване с ръчни устройства.
Какво е Java?
1995: Расмус Лердорф разработва PHP, главно за уеб разработка. PHP продължава да се използва в уеб разработката и до днес.
Какво е PHP?
1995: Юкихиро Мацумото разработва Ruby като универсален език за програмиране, идеален за много задачи. Ruby се използва широко в разработката на уеб приложения.
Какво е Ruby?
1995: Брендън Айх разработва JavaScript за подобряване на взаимодействията с уеб браузъра.
2000: Microsoft разработва C# като комбинация от C++ и Visual Basic. C# е подобен на Java в някои отношения.
Какво е C#?
2003: Мартин Одерски създава Scala като език за програмиране, който съчетава аспекти на функционалното програмиране.
2003: Джеймс Страчан и Боб Макуиртър разработват Groovy като разклонение на Java.
2009: Google разработва Go за решаване на проблеми, които често възникват при големи софтуерни системи.
2014: Apple разработи Swift, за да замени C, C++ и Objective-C.
Кои стари езици за програмиране все още се използват днес?
Не всички езици за програмиране са вечни. Независимо дали е резултат от развитието на технологиите или просто е заменен от по-сложен език. Все пак, има някои стари езици за програмиране, които все още се използват от ИТ специалистите днес:
FORTRAN
Първоначалната версия на FORTRAN беше предложена в IBM от John Backus още през 1953 г. Това беше първият оптимизиращ компилатор и беше широко използван за научна работа, тъй като неговият оптимизиран код се конкурираше благоприятно с ръчно написания код за асемблиране. Езикът все още се използва и до днес в някои от най-бързите суперкомпютри в света. Има поредица от актуализации от 1953 г. насам, като последната версия е издадена през 2018 г.
COBOL
COBOL е разработен през 1959 г. и е един от първите езици за програмиране на високо ниво. Въпреки че е създаден толкова отдавна, COBOL все още е изключително разпространен днес. Само в САЩ 43% от банковите системи са изградени на COBOL, което представлява 95% от прехвърлянията на банкомати и 80% от личните транзакции.
 
Кой е най-популярният език за програмиране днес?
Наближаваме края на нашето пътуване през историята на езиците за програмиране. Както видяхте, компютърното програмиране се разви до ниво над всички очаквания, задвижвайки технологията, на която разчитаме ежедневно. Поради тази причина имаме нужда от квалифицирани професионалисти  да прилагат и контролират езиците за програмиране, които захранват света днес.
Докладът за ИТ DevSkiller 2020 предоставя ценна информация точно за този въпрос. Докладът съдържа данни от над 213 000 теста за кодиране, изпратени в 143 държави от компании, които искат да наемат ИТ специалисти.
Резултати показват, че  JavaScript е най-популярният език, тестван на DevSkiller въз основа на тестове, които са проведени. Това твърдение се потвърждава в проучването за разработчици на Stack Overflow за 2020 г., което изброява JavaScript като най-популярния език за програмиране за осма поредна година. SQL, Java, HTML/CSS и .NET/C# допълват първите 5 в  резултатите.
Заключение
Историята на езиците за програмиране е завладяваща. Кой би предположил, че един алгоритъм от средата на 19-ти век ще проправи пътя към технологичното общество, в което живеем днес. От ранните машинни кодове до сложния код, който захранва любимите ни технологии , езиците за програмиране са изминали дълъг път. Със сигурност компютърното програмиране ще продължи да се развива, както се е развивало през последните 150 години, и е вълнуващо да видим какво носи бъдещето.